Schroefdraad op fittingen. Hoe zit het nu precies?

06 december 2020

We krijgen regelmatig vragen over de schroefdraad die op de verschillende soorten fittingen gebruikt wordt. Is de binnen- of buitendraad conisch of parallel? Zijn verschillende draadsoorten op elkaar toepasbaar?

Hoewel er uiteraard uitzonderingen zijn op de regel geldt voor de meest gebruikte draadsoorten BSPT (Britisch Standard Pipe Taper*) en NPT (National Pipe Taper*) het volgende:

  • De verschillende draadsoorten zijn niet onderling schroefbaar. BSPP of BSPG (parallel) inwendig met BSPT R (conisch uitwendig) zijn hierop een uitzondering. Men zou verwachten dat BSPT met parallelle draad Rp en Rs (verwarrend bij BSPT draad….) ook zou passen op BSPP/G (parallel). Dit is echter niet het geval door verschil in nominale diameter.
  • BSPT fittingen hebben standaard parallelle binnendraad (Rp) en conische buitendraad (R). NPT fittingen hebben standaard conische binnen- én buitendraad.
  • Hoewel de binnen en buiten schroefdraden van BSPT en NPT fittingen in elkaar grijpen en daardoor afdichten op de draad is voor een lekvrije verbinding het gebruik van afdichtmiddel / tape noodzakelijk.
  • Wanneer hoge eisen aan de drukdichtheid gesteld worden, dienen – in het geval van BSP schroefdraad – fittingen met parallelle binnen- én buitendraad (BSPP/G) gebruikt te worden. Bij deze fittingen is er geen afdichting op de schroefdraad maar dienen alleen dichtringen gebruikt te worden voor een lekvrije verbinding.

BSP of NPT?

Zowel BSP (“Gasdraad”) als NPT zijn schroefdraden die worden gebruikt op buizen en buisfittingen om deze aan elkaar te verbinden. De ene is daarbij niet beter dan de ander. De keuze voor BSP of NPT schroefdraad is voornamelijk geografisch bepaald. Grofweg geldt voor de keuze het volgende:

  • BSP vooral toegepast in GB, Europa, Azië, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika (de meeste landen wereldwijd)
  • NPT vooral in de USA en Canada.

BSPT vs. NPT

BSPT en NPT hebben beide conisch uitgevoerde schroefdraad maar met een ander aantal gangen per inch. Uitzondering op het verschillend aantal gangen zijn de afmetingen 1/2″ en 3/4″. De schroefdraden verschillen echter op nog twee fundamentele punten van elkaar. Bij NPT zijn de pieken en dalen van de draad vlak, bij BSP zijn ze afgerond. Ten tweede is de tophoek van NPT draad 60° en van BSP 55°.

BSPT op NPT en v.v.?

Hoewel een NPT fitting in een aantal gevallen lijkt te passen in een BSPT fitting (of omgekeerd) zullen dergelijke verbindingen door de hiervoor genoemde verschillen NIET afdichten.

GNS levert schroefdraad verlopen waarmee het verschroeven van twee niet op elkaar passende schroefdraden toch mogelijk is.

Klik hier voor het overzicht van de meest voorkomende schroefdraden met afkortingen, betekenis en kenmerken of hier wanneer u een (aan)vraag wilt mailen.

*  Taper: taps toelopend, conisch.

Sluiten